Class 6 English Model Activity Compilation Part 8 Solutions

Class 6 English Model Activity Compilation Part 8 Solutions: WBBSE model activity task class 6 English part 8 solutions, class 6 model activity task English full marks 50 combined syllabus full solution here.

Class 6 English Model Activity Compilation Part 8 Solutions

Model Activity Compilation

Class: 6

Subject: English

Full Marks: 50

 

SECTION A: READING COMPREHENSION 

1. Read the passage carefully and answer the questions that follow : 

He caught hold of a little net and dipped it into the water. He brought the little doll out. But she slipped out and fell on to the table banging her head.

She began to cry. Up came a policeman doll and said fiercely, “What are you doing, catching the doll and making her bump her head like that?”

“I was saving her from drowning!” said Tuffy.

A. Tick the correct answer in the given boxes : 1 × 3 = 3 

(i) Tuffy saved the doll with a 

(a) stick (b) net (c) rope

Ans : (b) net

(ii) The girl fell on the 

(a) floor (b) chair (c) table

Ans : (c) table

(iii) The policeman doll came when the girl 

(a) cried (b) fell (c) screamed

Ans : (a) cried

B. Fill in the chart with information from the given passage: 2 × 3 = 6 

Cause Effect
(i) Tuffy dipped the net into the water.
(ii) The little doll fell on to the table.
(iii) The policeman doll talked fiercely.

Ans : 

 

Cause Effect
(i) He wanted to save the little doll from drowning. Tuffy dipped the net into the water.
(ii) The little doll fell on to the table. Her head banged to the table and she began to cry.
(iii) Tuffy caught the little doll in a net and fell on to the table banging her head. The policeman doll talked fiercely.

 

 

2. Read the following passage and answer the questions given below : 

Once upon a time, there lived a boy, named Tatai. His father, Mr. Chowdhury, worked at the nearby coal mine. Every day Tatai used to watch the roadside jewellery shop hardly three yards away from his scratched window pane. It displayed a sparkling diamond necklace in a glass box. One day, a rich old lady stepped out of a cab, bought the beautiful necklace, and left the glass box blank. The shopkeeper put some cheap crystal jewellery to fill in the emptiness of the box.

A. Fill in the table with information from the passage: 1 × 3 = 3 

Who Did what
(i) Tatai
(ii) The rich old lady
(iii) The shopkeeper

Ans : 

Who Did what
(i) Tatai used to watch the roadside jewellery shop
(ii) The rich old lady stepped out of a cab, bought the beautiful necklace
(iii) The shopkeeper put some cheap crystal jewellery to fill in the emptiness of the box.

B. Answer the following questions 

 

(i) What was the occupation of Tatai’s father?

Ans : Tatai’s father worked at the nearby coal-mine.

(ii) How far was the jewellery shop from his house?

Ans: The jewellery shop was hardly three yards away from Tatai’s house.

 

SECTION B: GRAMMAR AND VOCABULARY 

 

3. Fill in the blanks with verbs in agreement with the subject: 1 × 3 = 3 

(a) Pepperoni and cheese __________ great on a pizza.

Ans: Pepperoni and cheese is great on a pizza.

(b) Neither she nor I __________ going to school.

Ans: Neither she nor I am going to school.

(c) The Director and Producer of the film __________ giving an interview.

Ans: The Director and Producer of the film is giving an interview.

4. Identify the Imperative, Exclamatory, Optative, and Interrogative sentences: 1 × 5 =5 

(a) Hurray! We have won the match.

Ans: Exclamatory sentence

(b) What is your name?

Ans : Interrogative sentence

(c) Neeraj Chopra won the gold medal in the Tokyo Olympics.

Ans : Assertive sentence

(d) Open the door.

Ans : Imperative sentence

(e) May God bless you.

Ans : Optative sentence

5. Classify the underlined words of the given sentences in the correct columns: 1 × 6 = 6 

(i) Sugar is sweet.

(ii) This is my book.

(iii) You should carry an umbrella while going out.

(iv) My mother has long hair.

(v) Give me a glass of water.

Ans : 

Countable noun  Uncountable noun 
(i) Book (a) Sugar
(ii) Umbrella (b) Hair
(iii) Glass (c) Water

6. Add Prefixes to the words given below and make opposites: 1 × 5 = 5 

respect, comfortable, fortune, mature, literate

Ans : 

respect ➠ disrespect

comfortable➠ uncomfortable

fortune ➠ misfortune

mature➠ immature

literate ➠ illiterate

7. Make sentences with the following words: 1 × 3 = 3 

despair, sturdy, drowning

Ans : 

despair – He came back home in utter despair.

sturdy – He was still a sturdy man of sixty years.

drowning – I was saved the boy from drowning.

SECTION C: WRITING 

8. Suppose you had been to Murshidabad with your parents. Write a paragraph (in about 60 words) about your experience in the historical place. You may use the following hints: 6 

Hints: how you went there — mode of transport — historical sites you visited — description of what you saw — your feelings

Ans : 

My visit to a historical place

Last winter I went to Murshidabad with my parents. We went there by train. We saw the sightseeing place by tanga , a horse-driven cart. At first, we visited the Hazarduari. It is a nice palace with many real and false doors. We saw the weapons used by the nawabs of Bengal. We saw so many precious paintings there. We visited many other historical
sites like Imambara, Katra Mosque, Khosbag, Motijhil, etc. This visit to Murshidabad will forever remain imprinted on my mind.

 

9. Develop a story (in about 60 words) using the following outlines. Add a suitable to your story: 6 

Outline: dog with a piece of meat in mouth — crosses a river bridge — sees his shadow — thinks another dog, barks — meat falls into the river

Ans : 

The Dog and His Shadow

One day a dog got a piece of meat. He was crossing a bridge with the meat in his mouth. He saw his own shadow in the water below. He took this for another dog with another piece of meat in his mouth. He became greedy to get it. He opened his mouth to bark. His own piece of meat fell into the water. The dog lost his meat. He was sorry for his foolishness.

Moral: Greed is not good.

অন্যান্য ক্লাসের মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক এখানে ক্লিক করুন
এই ব্লগের হোমপেজে যাওয়ার জন্য এখানে ক্লিক করুন
আমাদের টেলিগ্রাম চ্যানেল-এ যুক্ত হওয়ার জন্য
এখানে ক্লিক করুন
Updated: 3rd November 2021 — 8:09 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Study Solve © 2021 Contact Us | 

   DMCA Policy

 

error: Content is protected !!