A letter to God | SEBA Class 10 English Question Answer

A letter to God | SEBA Class 10 English Question Answer:

A letter to the god:

Question 1. What did Lencho hope for?
Answer: Lencho hoped for a good rain as it was much needed for a good harvest.

Question 2.  Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?
Answer: Lencho compared the raindrops with new coins because they were promising him a good harvest resulting in more prosperity.

 

Question 3.  How did the rain change? What happened to Lencho’s fields?
Answer: The rain changed into hailstones as a strong wind began to blow and huge hailstones began to fall along with the rain. All the crops in Lencho’s field got destroyed because of the weather conditions.

Question 4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped?
Answer: Lencho was filled with grief after the hail stopped as everything was ruined and there was nothing that he could feed his family with. He could see a bleak future for him and his family.

Question 5. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?
Answer: Lencho had firm faith in God. He believed that God sees everything, even what is deep in one’s conscience and help everyone in one’s problems. He wrote a letter to God demanding him a hundred pesos to sow his field again.

Question 6.  Who read the letter?
Answer: Postmaster read the letter

Question 7. What did the postmaster do after reading a letter?
Answer: The postmaster laughed when he read Lencho’s letter but soon he became serious and was moved by the writer’s faith in God.  He didn’t want to shake Lencho’s faith. So, he decided to collect money and send it to Lencho on behalf of God.

Question 8: Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?
Answer: Lencho was not surprised to find a letter with money from God as he believed that God will help him.

Question 9: What made Lencho angry?
Answer: There were only seventy pesos in the envelope whereas Lencho had demanded a hundred pesos. The difference in the amount made him angry.

Check Also:

SEBA Class 10 Question Answer: The Tale of Custard the Dragon

Leave a comment